neboard.com.ua

Блог корисних порад

Атласний курінь: 6 цікавих фактів про пернатого «дизайнера»

1 min read

Атласні курені в сімействі Гороб’їноподібних вважаються основними дизайнерами. Природжені архітектори будують на землі невимовної краси курені. Роблять це птахи заради кохання. За свою працю самці отримують пісню і самочку на додачу. Також на цьому сайті https://newpeople.kiev.ua/ ви можете дізнатися про інших цікавих птахів та тварин.

Рай у курені

Фраза «з милим рай і в курені» для атласного куреня тлумачиться буквально. Самці у шлюбний період будують для пернатих «панянок» складні альтанки з гілок. Якщо будова вийде не надто красивою, самка ні за які « пряники» не віддасть самцю своє серце.

З цієї причини курені ретельно планують споруди. Якщо альтанку для майбутньої родини самка схвалює, настає час висиджувати яйця. Ось тільки жити в цій конструкції перната парочка не буде. Для яєць споруджуються звичайні гнізда!

Щоб прикрасити куреня для самки, самець використовує кору дерев. Синій колір – у курінь у фаворі. Ще вони мачають гілочки в м’якуш фруктів, щоб розмалювати майбутній шедевр.

Атласний курінь: 6 цікавих фактів про пернатого «дизайнера»

Співаючий диморфізм

Співають серед атласних куренів лише самки, самці — будують та танцюють шлюбні танці. Крім того, саме самці мають яскраве синювате оперення, самки тут виглядають блякло.

Може, даремно «дама» віддає «кавалеру» своє серце? Адже після «весілля» самець більше не братиме участі у житті сім’ї. Пернаті матері самі насиджують яйця і самі дбають про потомство – цілих три тижні після появи хлопців. Трохи пізніше пташенята виїжджають із батьківського будинку.

У самців курців «уся пара йде в гудок». За потомство вони не відповідають. Добре влаштувалися, танцюють та гілочки тягають.

Справжня зрілість

Самці на тлі самок виглядають трохи інфантильними. Судіть самі, самки готові до «весілля» вже до третього року життя. А самці матюкають лише до 7. Чим вони весь час займаються? Навчаються будувати курені? Більше того, за шлюбний сезон один такий інфантильний пернатий хлопчина покриває кілька самок.

Напевно, кожна з них думає, що вона єдина! Тепер зрозуміло, чому самці не виховують пташенят. Їм не розірватися між кількома гніздами.

Синьоокі чарівники

Очі у атласного куреня яскравого синього відтінку. Швидше за все, ця обставина змушує птахів любити сині предмети. Пташка-невелика досягає 36 см заввишки. Дзьобою має сильну. Дивлячись на самок виду можна сказати: «Горобці та горобці. Нічого особливого”.

Але самці мають атласне синювато-чорне оперення. Навіть для багатої на природні фарби Австралії вигляд виглядає екзотично та елегантно.

Атласний курінь: 6 цікавих фактів про пернатого «дизайнера»

Стандартне харчування

Курці раді будь-яким ягодам, фруктам, горіхам, насінням, але й комахами не гидують. Меню ріднить їх із численними родичами — горобцями із північних широт. Горобцеподібні стали практично всеїдними, оскільки довго сусідять із людиною.

У містах раціон горобців «збагачується» залишками людської їжі, що не надто добре позначається на здоров’ї пернатого сімейства.

Присадибні ділянки

Збудувавши курінь, самець не обмежується прикрасою самої будівлі. Він визначає найближчу до неї територію як власну присадибну ділянку. Таку ділянку самець прикрашає ягодами та квітами!

Цікаво, що і всередині, і навколо «палацу» куреня можна знайти зовсім несподівані речі: дитячі іграшки, кришки від пляшок, черепашки, зубні щітки, пряжки, каміння.

Лісовий народець

Перші поселенці Австралії, що знаходили в лісі альтанки атласних куренів, думали, що їх будує якийсь лісовий народ. Такими акуратними та привабливими були маленькі споруди. Будиночки в лісі вважали житлом фей, парфумів, гномів.

Кожен, хто переїжджав до Австралії, привозив із собою вірування своєї нації. І будиночки курців обросли міфами та легендами!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *