neboard.com.ua

Блог корисних порад

Комфорт мокрих зон: як правильно облаштувати найвологіші частини квартири

1 min read

Мокрі зони є у кожній квартирі – це ванни або душові. Також до мокрих зон можна віднести пральні, де сушиться білизна. Вважають, що відносна вологість мокрих зон може досягати 75% і навіть більше. Саме тому до них застосовують низку вимог, необхідних для довговічної служби, і сьогодні ми з вами їх розберемо.

Вентиляція – наше все

Одне з головних правил облаштування мокрих зон – наявність вентиляції.

Витяжка – обов’язкове явище у будь-якій ванні. Але не варто забувати, що сама собою витяжка — це ще не вентиляція.

Вентиляція – це повітрообмін. Тому в мокрих зонах ніколи не робіть герметичні двері. Зазору 15 мм знизу під дверним полотном цілком достатньо для нормальної циркуляції повітря.

Комфорт мокрих зон: як правильно облаштувати найвологіші частини квартири

Звернули увагу, що у стандартних будинках, ванни та туалети, як правило, розташовуються всередині будинку, а не на зовнішніх стінах? І мрія про ванну з вікном у стандартних будинках, як правило, неможлива.

Це тому, що мокрі зони не можна виводити на зовнішні стіни. Тепловий контур не любить “підмоченої” репутації.

Якщо ви будуєте ванну з вікном, обладнайте її потужною системою вентиляції.

Вимоги до матеріалів та конструкцій обробки

Перегородки, оздоблення стін, підлоги та стелі – все це має володіти стійкістю до підвищеної вологості, тобто. мати керамічну чи цементну основу.

Гіпс є пліснявоутворюючим матеріалом. Кожна порожнинна порожнина в перегородках може стати осередком скупчення вологи та утворення цвілі.

І не варто сподіватися на гідроізоляцію – вона лише частково врятує конструкції від намокання. При цьому зайва волога спокійно переповзе з верхнього перекриття в стіни, і ваша гідроізоляція лише перешкоджатиме висиханню. Стеля все одно не гідроізолює.

Комфорт мокрих зон: як правильно облаштувати найвологіші частини квартири

Повна гідроізоляція ванни – чи потрібна?

Помилка про повну гідроізоляцію ванни – часте явище наших днів. Гідроізоляція потрібна тільки безпосередньо ванні та душовій, а також прилеглим до них стінам. Інші стіни в приміщенні, достатньо виконати будівельним розчином на цементній основі.

Зрозуміло, якщо ви примудрилися зібрати ванну з гіпсу, то від кругової гідроізоляції нікуди не дінешся. Але не тому, що так прийнято.

Гіпс не поєднується із цементом. При відвороженні солодкої парочки цемен/гіпс, вони створюють новий мінерал – трингіт або еттрингіт, який збільшується в розмірах до 12 разів прямо в товщі стіни. І “спльовує” плитку разом зі штукатуркою.

Тому, якщо ви використовували гіпс у мокрих зонах, перед облицюванням кахлем необхідно створити відсічний прошарок. Так утворюється акрилова гідроізоляція.

ТОП-матеріали для мокрих зон:

  • Керамічна повнотіла цегла.
  • Цементні склади штукатурок та стяжки
  • Кахель, скло
  • Вапняні фарби на стелю.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *